IDOLII NAŢIONALI (compendiu de tehnică a manipulării)

Că presa manipulează, că nu avem presă echidistantă nu este o noutate. Că media, anume mass-media, au denigrat la comandă şi au aburcat în top, tot la comandă, anumite persoane din administraţie şi mediul politic, la fel, nu este nicio noutate. Dar de data aceasta nici manipulare nu mai este, totul stă la vedere. Citesc un articol recent despre unele nereguli depistate de Curtea de Conturi la Ministerul Educaţiei, fără ca în text să dau şi de numele ministrului în mandatul căruia s-au produs acele nereguli. Numele nu apare, întrucît fostului ministru i s-a rezervat rolul de idol naţional şi nu trebuie să fie identificat cu ştiri negative. Să fi fost oricare altcineva vizat, ar fi ieşit un scandal monstru… Dar în cazul acestui ex este ordin de peste tot, de sus, de jos şi din afară, să apară doar ca fiinţă mîntuitoare. Nu voi da nici eu nume, mi s-a creat impresia însă că unele persoane se pot sui în căruţa cu idoli, urmînd o schemuţă simplă, cam din culise, cam de la distanţă, cam cochetă, cam feroce, dar cu efect scontat: denigrare la comandă, ură şi aroganţă, isterie, bătăi din picioare, clipire măruntă din genele inocenţei, în semn de integritate morală ireproşabilă şi zîmbet larg către popor… Să vezi şi să nu crezi! ăstora le merge, contextul li-i favorabil, totul este ok!

Ştiu că intru cu această postare pe contra-sens, îmi recunosc şi neajunsul, blamabil probabil, de a nu cred în idoli. Cred în oameni cu bine intenţii, în oamenii care au caracter să transforme bunele intenţii în fapte, construind, dar nu demolînd sau radiind tot de-a valma. Oamenii care cred că lumea şi istoria începe de la ei sunt extrem de periculoşi. Păzea!

Mă gîndesc uneori la suma de intelectuali diversionişti, la farţomanii societăţi civile, la (de)formatorii de opinie care au alcătuit ansamblul de „surle şi ţambale” pentru ridicarea în slăvi a idolilor naţionali – îi cîntă cînd unuia, cînd altuia… Suflaţi, băieţi şi fete, de tot ce se întîmplă în RM sînteţi responsabili şi voi, dar poate că voi înaintea tuturor, şi aveţi grijă, sacul din care sînteţi plătiţi s-ar putea să aibă fund.

Articolul la care fac referinţă:

http://adevarul.ro/moldova/economie/afaceri-centrele-bac-ministerul-educatiei-acuzat-cheltuireailegala-banilor-publici-1_560d058df5eaafab2c335971/index.html

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1, Politica și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s