Între speranţa începutului şi pragmatismul cinic al prezentului

Am răspuns invitaţiei colegei Irina Nechit de a evoca, în spaţiul unui sondaj jurnalistic (JC), un moment legat de ziua de 31 august 1989. Evoc aici atmosfera generală a acelui timp plin de speranţe şi naivitate…

„Sentimentul pe care îl încerc azi, la douăzeci şi cinci de ani de la declararea zilei de 31 august drept Sărbătoarea Naţională a Limbii Române, este indefinit, ceva confuz între speranţa, naivitatea începutului şi pragmatismul cinic al prezentului. La Bălţi militantismul pentru valorile naţionale devenea subiect de discuţii al unei şedinţe a comitetului orășenesc Bălţi al PC al RSSM, organizat „în teren” la Universitatea de Stat „Alecu Russo” (pe atunci IPSB). Venise V.Iov, cu echipa sa, să dea pe jos cu trei asistenţi Vasile Dobrogeanu, Vasile Guţu şi subsemnata („Im uliţî podmetati i to horoşo!” vociferau ei). Atunci am simţit pentru prima dată cum ţi se „închide” aerul… Am trăit o scurtă, infimă secvenţă din ce li s-a întîmplat atâtor oameni care gîndeau altfel într-un regim totalitar. Se vroia eliminarea noastră din serviciu spre a le fi de învăţătură celorlalți. Norocul a fost că, după intervenţia profesorului Ion Manoli, discuţia a luat o altă întorsătură şi Senatul de atunci a luat partea tinerilor cadre didactice care se aflau în fruntea Mişcării de Renaştere Naţională de la Bălţi. Nimic eroic în viaţa noastră de atunci. Era opțiunea noastră pe care nu am trădat-o nicicînd pe întinderea unui pătrat de veac şi pe care o revăd azi ca pe o secvenţă plină de demnitate a prezenţei noastre în istorie.”

Reclame
Acest articol a fost publicat în Evocare, Interviu, Politica și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s