În aerul acestei primăveri

Contrafort

Între viaţă şi cărţi Nr. 1-4 (221-224), ianuarie – aprilie 2014

Mirosul prafului de puşcă. În aer se simte fumul subţire şi încă difuz al dezastrului care mocneşte de mai bine de două decenii. Prorocirea unui nou război mistuie pacea fragilă a lumii în care trăim. Stăm de la începutul anului cu privirea tot mai nedezlipită de imaginile difuzate de canalul de televiziune Дождь/Rain. Creşte mereu numărul prognozelor despre iminenţa celui de-al treilea război mondial. Totul s-a amestecat în aşa măsură încât nu se mai poate discerne între câmpul de luptă şi spatele frontului. Doar propaganda şi manipularea cu ideea de „legalitate” a extinderii imperiului rus. Toate ni se trag dinspre Est: dinspre Est se operează în zona propagandei, tot din Est – pe ocolite – se transmit mesaje demoralizatoare şi depresive…

Miasme electorale. Calmul din primăvara unui an electoral pare nefiresc. Se face că întreaga societate atârnă în aer şi, după semnarea asocierii la UE, va erupe într-o zgomotoasă trântire cu fundul de pământ, în praf, noroi, puhoaie cu mâzgă, mizerii aduse de apele tulbure ale politicii de vreo patru ani încoace… Suspansul întotdeauna implică răsturnări de situaţii, deznodământ aşteptat, dar manifestat în forme nebănuite.

Ozonarea. Tot mai îmbâcsit, aerul parcă s-ar închide şi doar mirosul de carte proaspăt ieşită de sub tipar îl curăţă, îl lărgeşte şi-l luminează. De la tragicomedia politică până la spectacolul cărţii este o cale lungă. Două cărţi au făcut deliciul lecturii mele în ultimul timp, una semnată de Serafim Saka şi cealaltă de Mihai Ştefan Poiată. Serafim Saka s-a prăpădit înainte de a-şi vedea publicată în format-carte ultima sa lucrare: romanul-fapt Pe mine mie redă-mă. Îmi amintesc câtă încredere avea în noii guvernanţi ajunşi la putere în 2009.

Citiţi tot textul aici: http://www.contrafort.md/categorii/n-aerul-acestei-prim-veri

Reclame
Acest articol a fost publicat în 1, eseu, Literatura, Politica și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s